Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

Καλωσορίσατε στο νέο web site του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

e-Services

Ηλεκτρονική έκδοση των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

e-Payments

Ηλεκτρονικές πληρωμές με άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών, των συνδρομών των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

/
Mελέτη καταγραφής της νοσηρότητας και θνησιμότητας από νεοπλάσματα και άλλες αιτίες στην περιοχή του νομού Μαγνησίας

Η συγκεκριμένη μελέτη που αφορά στην καταγραφή της νοσηρότητας και θνησιμότητας από νεοπλάσματα και άλλες αιτίες στην περιοχή του νομού Μαγνησίας, εντάσσεται στην γενικότερη αναδρομική και περιγραφική μελέτη για την Θεσσαλία που πραγματοποίησε η έδρα Στατιστικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον καθηγητή της έδρας κο Χατζηχριστοδούλου Χρήστο και τους συνεργάτες του.

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφική μελέτη της θνησιμότητας & νοσηρότητας από νεοπλάσματα στο Ν. Μαγνησίας

Διαβάστε την μελέτη. (άνοιγμα σε νέο παράθυρο - PDF Document)

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφική μελέτη της θνησιμότητας & νοσηρότητας από άλλες νόσους (πλην νεοπλασμάτων) στο Ν. Μαγνησίας

Διαβάστε την μελέτη. (άνοιγμα σε νέο παράθυρο - PDF Document)

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά συμπεράσματα επιδημιολογικής μελέτης θνησιμότητας και νοσηρότητας στον Ν. Μαγνησίας
Διαβάστε τα βασικά συμπεράσματα. (άνοιγμα σε νέο παράθυρο - PDF Document)

Διαβάστε περισσότερα


Ημερίδα παρουσίασης & συζήτησης των αποτελεσμάτων της επιδημιολογικής μελέτης θνησιμότητας και νοσηρότητας στο Νομό Μαγνησίας

6 Φεβρουαρίου 2019 - 18:00 Παραλιακό Συγκρότημα, κτίριο Δελμούζου, Αμφιθέατρο Κορδάτος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, o Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων της επιδημιολογικής μελέτης θνησιμότητας και νοσηρότητας στο Νομό Μαγνησίας. Η Ημερίδα αυτή αποσκοπεί στην ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και των πολιτών της Μαγνησίας για την επιδημιολογία και πρόληψη των πιο σημαντικών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2019 στο Βόλο (Αμφιθέατρο «Κορδάτος», Κτιριακό συγκρότημα Παπαστράτου) και ώρα 6:00-9:00 μμ.

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας

Οι επιπτώσεις στην Υγεία από την καύση απορριμμάτων και των παραγώγων τους (RDF και SRF) για παραγωγή ενέργειας

Από την Επιτροπή του Ι.Σ.Μ. διερεύνησης και καταγραφής επιδημιολογικών μελετών που αφορούν την καύση απορριμμάτων ή παραγώγων τους

Το πόνημα αυτό και οι προτάσεις μας ευελπιστούμε ότι θα συμβάλουν στην ενημέρωση της κοινωνίας και δημιουργικά στον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται στην περιοχή μας - και όχι μόνο - με αφορμή την καύση απορριμμάτων και παραγώγων τους από την τσιμεντοβιομηχανία της περιοχής μας (ΑΓΕΤ-LAFARGE). Αναφέρεται επίσης και στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση που πρέπει να εφαρμόσουμε ως χώρα, η οποία δυστυχώς υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό από τις ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται δραματικά το περιβάλλον.

Δείτε την μελέτη

Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων στη περιοχή του Βόλου.

Από την Πολυτεχνική Σχολή και το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο με δώδεκα (12) σταθμούς μέτρησης PM2.5 στην πόλη του Βόλου.
Επισήμως, το δίκτυο λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται σε απευθείας σύνδεση σε πραγματικό χρόνο για την ποιότητα του αέρα της πόλης του Βόλου.

Δείτε τις μετρήσεις για το τελευταίο 24ωρο

Διοικητικό ΣυμβούλιοΔείτε τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου

Πειθαρχικό ΣυμβούλιοΔείτε τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου

Εξελεγκτική ΕπιτροπήΔείτε τα μέλη της Εξελεγκτικής επιτροπής

Εκπρόσωποι Π.Ι.Σ.Δείτε τους εκπροσώπους Π.Ι.Σ.

Βρείτε όλους τους ιατρούς του νομού Μαγνησίας  

Αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου.

Τελευταία Απόφαση Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
Απόφαση διοικητικού Συμβουλίου 01/08/2015 - Απόφαση διοικητικού συμβουλίου. Θέμα Απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου Ο  Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας αισθάνεται την ανάγκη να πάρει θέση και να καταγγείλει την ανυπόγραφη επιστολή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. της 23/7/2015 προς τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον Οργανισμό.
Την συγκεκριμένη ανυπόγραφη επιστολή την θεωρούμε απαράδεκτη,
εξοργιστική και προσβλητική προς όλους τους ιατρούς με το πνεύμα και την φρασεολογία που διατυπώθηκε, διότι το πρόβλημα για τους ιατρούς δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την αξιοπρέπειάς τους.
Βασική αρχή των συμβεβλημένων μερών σε μία συμφωνία είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και η τήρηση των υποχρεώσεών τους. Είναι γνωστό ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. περικόπτει τις οφειλές προς τους συμβεβλημένους ιατρούς εφευρίσκοντας και  χρησιμοποιώντας διάφορες ευρηματικές  τεχνικές, όπως clow back,rebate, παρακράτηση 10% των οφειλομένων, μη αποπληρωμή των οφειλομένων των ταμείων προ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και  θέσπιση του οικονομικού πλαφόν στην εκτέλεση των εξετάσεων εκ των υστέρων, που είναι τουλάχιστον ανήθικο και παραπέμπει σε Σουλτανική Δημοκρατία. Με αυτούς τους τρόπους οι συμβεβλημένοι ιατροί, οι οποίοι δεν είναι πάροχοι υγείας όπως τους θέλει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., παραμένουν απλήρωτοι και κακοπληρωμένοι. Αποτέλεσμα όλων αυτών των πρακτικών είναι ότι οδηγούνται σε αφανισμό τα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια που όλα αυτά τα χρόνια σήκωσαν το βάρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) και τα οποία αδυνατούν πλέον με αυτά τα δεδομένα, και με όχι δική τους ευθύνη, να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Θα πρέπει επί τέλους η Πολιτεία και  ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να δημιουργήσουν ένα σοβαρό , ενιαίο και λειτουργικό σύστημα Π.Φ.Υ. και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τους συμβεβλημένους ιατρούς. Επίσης, επί τέλους, θα πρέπει να  ευχαριστήσουν τους ιατρούς για την προσφορά τους και για την στήριξή του συστήματος όλα αυτά τα χρόνια και όχι να τους λοιδορούν και να τους απειλούν για μία ακόμη φορά. Τους κανόνες του παιχνιδιού υποχρεούται να τους θέτει η πολιτεία εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων, να τους τηρεί η ίδια πρωτίστως 
 
και να φροντίζει με αντικειμενικό τρόπο  να τηρούνται και από την πλευρά των ιατρών.
Όσον αφορά το ηθικό θέμα που θέτει η επιστολή με την συμπεριφορά των ιατρών προς τους ασφαλισμένους, σε σχέση με το πρόβλημα που δημιουργούν οι κλειστές οι Τράπεζες σε όλους τους πολίτες, να θυμίσουμε ότι αυτό αφορά και στους ιατρούς οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες αυτής της κατάστασης, ιδίως όταν πρέπει να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν τους πληρώνει. Επίσης, απαντούμε ότι οι ιατροί δίνουν καθημερινά εξετάσεις στους ασθενείς τους (και όχι πελάτες), πράγματι κρίνονται από αυτούς με την ελεύθερη επιλογή που υπάρχει,  και διατηρούν, παρά τις δυσκολίες, την ιερή σχέση ιατρού-ασθενούς, χωρίς να χρειάζεται να κρίνονται για αυτήν την σχέση από απρόσωπες και άκαμπτες υπηρεσίες. Οι όποιες περιπτώσεις παράνομης συμπεριφοράς είναι καταδικαστέες και υποχρέωση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι να τις αποκαλύψει με στοιχεία και αποδείξεις και να τις κοινοποιήσει  στη συνέχεια στους Ιατρικούς Συλλόγους για τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δεχθούμε την συλήβδην διαπόμπευση του ιατρικού κλάδου, όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα κατ’ επανάληψη.
Τέλος, καλούμε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους να καταδικάσουν τις απαξιωτικές συμπεριφορές εκ μέρους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους συμβεβλημένους ιατρούς, τον Π.Ι.Σ. να αντιδράσει και να πιέσει για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ιατρούς, καθώς επίσης να προασπίσει την αξιοπρέπεια του ιατρικού κόσμου.
Σε διαφορετική  περίπτωση η αποχώρηση των συμβεβλημένων ιατρών   θα είναι μονόδρομος και ας αναλάβει την ευθύνη προς τους ασφαλισμένους ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 
 
 
  Ο Πρόεδρος                                       Ο Γεν.Γραμματέας    
 
Ευθύμιος Τσάμης                                 Ευάγγελος Μαναβέλας  
 

Δελτία τύπου.

Τελευταίο Δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
21/05/2024. Δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας σχετικά με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των Εργαστηριακών Ιατρών

Βόλος, 21/05/2024
Αρ. Πρωτ.: 000852
 
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας στηρίζει την συνέχιση των κινητοποιήσεων και δη την αποχή των εργαστηριακών ιατρών από τα ιατρικά τους καθήκοντα, την οποία καλύπτει δια ήδη ληφθείσας αποφάσεως του Διοικητικού του Συμβουλίου, θεωρώντας τη απολύτως νόμιμη. 
 
Υιοθετεί τα δίκαια αίτηματά τους, που περιλαμβάνουν :
1) την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων,
2) την αναγνώριση της συνυπευθυνότητας του ΕΟΠΥΥ, της ΗΔΙΚΑ και του Υπουργείου Υγείας στην έλλειψη και μη εφαρμογή ορθών κανόνων στη συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων,
3) το εκ των προτέρων γνωστό και ανακοινώσιμο ανώτατο όριο του Clawback έως 5%.
 
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας καλεί όλα τα μέλη του να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των συναδέλφων εργαστηριακών ιατρών, βασικούς πυλώνες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κλείνοντας τα ιατρεία τους την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην αδιαλλαξία της διοίκησης του ΕΟΠΠΥ και του Υπουργείου Υγείας, που αρνούνται να δώσουν ένα τέλος σ΄αυτόν τον εμπαιγμό με τρόπο ουσιαστικό.
 
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Χρήστος Βενέτης Ευάγγελος Βούλγαρης
 

Ανακοινώσεις.

Τελευταία Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
24/04/2024. Συνέντευξη του ιατρού και προέδρου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κου Φιλόπουλου Ευαγγέλου
«Δεν λύνονται τα προβλήματα στο ΕΣΥ με επί πληρωμή χειρουργεία ούτε με ιδιώτες»
Ντάνι Βέργου
 
Κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα του, o χειρουργός, τ. διευθυντής Κλινικής Μαστού του μεγαλύτερου αντικαρκινικού νοσοκομείου της χώρας, «Ο Αγιος Σάββας», και πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την εμπειρία... τηλεμεταφοράς του από το «πεδίο μάχης» της εφημερίας του δικού μας Γενικού Νοσοκομείου Αθήνας – «Γ. Γεννηματάς» στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας.

Η εύγλωττη ανάρτηση για την πρόσφατη προσωπική εμπειρία του ήταν η αφορμή για να μιλήσουμε με τον Ευάγγελο Φιλόπουλο, που δηλώνει απερίφραστα ότι «μας αξίζει ένα ΕΣΥ που να περιθάλπει έγκαιρα και έγκυρα, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη για λόγους υγείας». Σε αυτή την κατεύθυνση, μας λέει, «δεν λύνονται τα προβλήματα με επί πληρωμή χειρουργεία, ούτε με ιδιώτες στο ΕΣΥ», «πρέπει να δοθούν κονδύλια για την υγεία», «φτάνει με τα μεγαλεπήβολα σχέδια και νομοσχέδια. Είναι ώρα για μικρά ουσιαστικά και αποτελεσματικά βήματα».

● Tι είδατε στην εφημερία του «Γ. Γεννηματάς»;

Το περασμένο Σάββατο νωρίς το μεσημέρι η αδελφή μου είχε έναν τραυματισμό δέρματος στον καρπό έπειτα από οδικό ατύχημα. Τη μετέφερε το ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας - «Γ. Γεννηματάς», όπου προσέτρεξα αμέσως. Μετά από πεντέμισι ώρες αναμονή, με την αδελφή μου ξαπλωμένη σ’ ένα φορείο στον διάδρομο του νοσοκομείου, την πήρα και φύγαμε. Αναχωρήσαμε οικεία βουλήσει, χωρίς να έχει ραφτεί το τραύμα της.

Εξαντλήθηκα όρθιος να περιμένω και να τριγυρνώ τόσες ώρες και ταυτόχρονα έζησα μία υπερβατική εμπειρία. Αντίκρισα ένα νοσοκομείο στο οποίο κόσμος στριμωχνόταν, φώναζε, απειλούσε, φορεία πηγαινοέρχονταν ασταμάτητα, ασθενείς παρκαρισμένοι σε δεκάδες φορεία περίμεναν σε μοντέρνες αίθουσες, ασθενοφόρα έφερναν συνεχώς τραυματίες ή ασθενείς, ελάχιστοι γιατροί και νοσηλεύτριες σαν αλλοπαρμένοι έτρεχαν ακούραστα μια στον έναν, μια στον άλλον. Τέτοιο χάος δεν είχα ξαναδεί παρά μόνο από εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση από τα νοσοκομεία της Γάζας. Τρόμαξα με αυτή την εμπειρία της «τηλεμεταφοράς» μου σε αυτό το μέρος της Μέσης Ανατολής. Οταν προσλαμβάνουν 1.000 άτομα και αποχωρούν 1.500, πώς να ορθοποδήσει το σύστημα;

● Αυτή είναι η εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ που περιγράφουν καθημερινά υγειονομικοί και άρρωστοι;

Ναι, αυτή είναι η εικόνα παρακμής που δεν ταιριάζει στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Νοσοκομεία στα οποία ασταμάτητα προσέρχονται άρρωστοι στα εξωτερικά ιατρεία, κόσμος που περιμένει ώρες ατελείωτες με αποτέλεσμα να θυμίζουν πλημμυρισμένα νοσοκομεία της Γάζας. Δεν είναι μόνο δική μου εμπειρία, αλλά εκατομμυρίων Ελλήνων που έχουν βρεθεί σε γενική εφημερία· και πρωτίστως των υγειονομικών που αγωνίζονται καθημερινά για να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και είναι οι καλύτεροι γνώστες της κατάστασης που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας. Για τους γιατρούς του ΕΣΥ αξίζει ο απόλυτος θαυμασμός για το έργο που επιτελούν κάτω από αντίξοες συνθήκες και με μισθούς εξευτελιστικούς κρατούν ακόμα ζωντανό ένα εκούσια ή ακούσια οδηγούμενο στην αποδιοργάνωση σύστημα δημόσιας υγείας.

Η αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας και ο σεβασμός στο αγαθό της ζωής τους δεν εξυπηρετούνται από τη σημερινή κατάσταση στο σύστημα Υγείας. Η προσωπικότητα του καθενός μας που συνδέεται με την εικόνα της καθημερινότητάς μας υπόκειται σε μια αθέλητη και βίαιη αλλαγή όταν ασθενήσει ή τραυματιστεί, καθώς παραδίδεται σε άγνωστα χέρια, γυμνός, βλέπουν το εσωτερικό του σε κλειστούς θαλάμους σύγχρονων μηχανημάτων, ακούγοντας φωνές μέσα από ηχεία με προσταγές για το πώς θα αναπνεύσει, του τρυπάνε τις φλέβες, του δίνουν διαταγές, τον ξαπλώνουν και τον μεταφέρουν σε φορεία κ.ο.κ. Ολα αυτά απαιτούν σεβασμό που μόνο μια επαρκώς στελεχωμένη υγειονομική δομή, με τέλεια οργάνωση και με εκπαιδευμένο στην επικοινωνία προσωπικό, μπορεί να προσφέρει. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η πολιτεία αντιληφθεί αυτές τις σημαντικές παραμέτρους που αφορούν τους πολίτες στην αναπόφευκτη για αυτούς συνάντηση με κάποια ασθένεια ή τραυματισμό. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια που αξιολογούν πολιτικές και ικανότητες διακυβέρνησης. Νοσοκομεία στα οποία ασταμάτητα προσέρχονται άρρωστοι στα εξωτερικά ιατρεία, κόσμος που περιμένει ώρες ατελείωτες με αποτέλεσμα να θυμίζουν πλημμυρισμένα νοσοκομεία της Γάζας.

● Μας αξίζει αυτό το σύστημα υγείας;

Οχι. Δεν έχουμε το ΕΣΥ που μας αξίζει. Μας αξίζει ένα ΕΣΥ που να περιθάλπει έγκαιρα και έγκυρα, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη για λόγους υγείας. Ιδεοληπτικές εμμονές για τη συρρίκνωση του ΕΣΥ δεν μπορούν να σταθούν με σοβαρότητα απέναντι στην πραγματικότητα. Το είδαν όλοι στην περίοδο του Covid. Αν δεν υπήρχε το δημόσιο σύστημα υγείας και δεν έδιναν οι γιατροί του με αυταπάρνηση τη μάχη στις δύσκολες συνθήκες, θα είχαμε πολύ πιο τραγικά αποτελέσματα.
Το ίδιο σημαντική είναι και η ύπαρξη ενός καλά λειτουργούντος συστήματος υγείας για τους ογκολογικούς ασθενείς. Ο καρκίνος, εκτός της έγκαιρης διάγνωσης, των διαγνωστικών διαδικασιών και των θεραπειών του, έχει σημαντικές επιπτώσεις ψυχοκοινωνικές και προκαλεί «οικονομική τοξικότητα» στους πάσχοντες και στις οικογένειές τους που πολλές φορές φτάνει στην πλήρη οικονομική κατάρρευση των αρρώστων και των συγγενών τους. Αυτό ισχύει ιδίως στην Ελλάδα, όπου οι ιδιωτικές πληρωμές (out of the pocket) είναι πολύ υψηλές. Χωρίς δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος. Τελεία και παύλα.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να κλείσει το χάσμα στην περίθαλψη, σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που το διαδίδουμε κι εμείς ως Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Χάσμα ανάμεσα σε κοινωνικά - οικονομικά εύπορους σε σχέση με τους υστερούντες. Χάσμα από τις ανισότητες λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας μας – ύπαιθρος σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις. Ανισότητες ακόμα και στις ίδιες τις πόλεις. Οταν σχεδόν η πλειονότητα των νοσοκομείων της Αθήνας βρίσκεται στον οδικό άξονα Βασ. Σοφίας - Λεωφόρος Κηφισίας, ενώ στις άλλες περιοχές υπάρχει υγιεινομικό κενό, οι κάτοικοι δεν έχουν τις ίδιες πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης και περίθαλψης. Δεν είναι μόνο ζήτημα υγείας αλλά και αξιοπρέπειας.

● Τι πρέπει να γίνει;

Δεν αρκούν οι ανακαινίσεις, οι μοντέρνες εγκαταστάσεις, όταν τόσοι πολλοί προσέρχονται με τα προβλήματά τους, ξεπερνώντας κατά πολύ τις όποιες δυνατότητες των ελάχιστων υγειονομικών και των σύγχρονων μηχανημάτων. Οταν δεν εφημερεύουν κάθε μέρα όλα τα Γενικά Νοσοκομεία, είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί σωστά ένας πληθυσμός 5 εκατομμυρίων της Αττικής; Μπορούν ένα-δύο νοσοκομεία να δουλέψουν σωστά με το προσωπικό που τους έχει απομείνει για να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν έγκυρα και έγκαιρα όλη αυτή την πλημμυρίδα των πασχόντων που τα κατακλύζει σε μέρες εφημερίας τους;

Χρειάζεται να οργανωθεί γεωγραφικά ένας σωστά κατανεμημένος ιστός παροχής φροντίδας στα επείγοντα. Αυτό αφορά και την επαρχία, που βιώνει τρομερή ανισότητα απέναντι στα αστικά κέντρα και πρέπει να καταπολεμηθεί. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν μηχανήματα και δεν έχουν γιατρούς, άλλα που δεν έχουν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το θέμα της υποστελέχωσης είναι το πλέον φλέγον.

Χρειάζεται να αναπτυχθούν κέντρα υγείας αστικού τύπου που να αναλαμβάνουν τα ελαφρύτερα περιστατικά και αυτά να κρίνουν αν χρειάζεται περαιτέρω περίθαλψη σε ειδικό κέντρο. Η συνεχής εκπαίδευση των πληρωμάτων των ασθενοφόρων, η καθιέρωση του συστήματος ραντεβού για τους γιατρούς επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας επίσης είναι απλά μέτρα και με μικρό κόστος, που μπορούν να συμβάλουν στη σωστή κατανομή των ασθενών και θα απομειώσουν τον ανυπέρβλητο φόρτο εργασίας των μεγάλων νοσοκομείων.

Σε κάθε περίπτωση: Χρειαζόμαστε προσλήψεις. Χωρίς επαρκή στελέχωση, τι σχέδια μπορείς να υλοποιήσεις; Επείγει μία καθαρή τοποθέτηση από τους πολιτικούς μας: Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν χρήματα για το σύστημα υγείας; Ας διοχετευτούν χρήματα σε τέτοιες παρεμβάσεις και όχι καμπάνιες ενημέρωσης. Αυτές τις κάνουν επαρκώς και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Ολες οι γυναίκες ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν μαστογραφία· αυτό που χρειάζονται είναι να έχουν εύκολη πρόσβαση στην εξέταση. Χρειάζεται να μπορούμε να πάμε να κάνουμε μαστογραφίες στα χωριά και στις απομακρυσμένες περιοχές – να αποκεντρωθεί η υγεία.

● Είναι επικίνδυνη η κατάσταση έτσι όπως έχει αφεθεί διαχρονικά από τις κυβερνήσεις;

Ναι, είναι στα όρια όπου σαφώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κακής διάγνωσης ή αντιμετώπισης. Δεν λύνονται τα προβλήματα με επί πληρωμή χειρουργεία, ούτε με ιδιώτες στο ΕΣΥ. Πρέπει να δοθούν κονδύλια για την υγεία. Ακούμε –από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ– για 4-6.000 προσλήψεις, αλλά οι προϋπολογισμοί παραμένουν στάσιμοι, ίδιοι. Οταν προσλαμβάνουν 1.000 άτομα και αποχωρούν 1.500, πώς να ορθοποδήσει το σύστημα; Δεν είναι δυνατό να παραμένουν σε αυτό γιατροί 70 χρόνων. Πέραν των άλλων, αποτελεί ύβρη στη νέα γενιά. Σπουδαγμένα παιδιά και δεν βρίσκουν δουλειά στον τόπο τους.

Φτάνει με τα μεγαλεπήβολα σχέδια και νομοσχέδια. Είναι ώρα για μικρά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά βήματα. Και οι γιατροί να συνεχίσουν το λειτούργημά τους διεκδικώντας πιο δυναμικά, με τη συμπαράσταση του κόσμου, καλύτερες αμοιβές και συνθήκες δουλειάς.

Νέος Χείρων

Τελευταία ανάρτηση στο Νέο Χείρωνα
07/10/2022. Η  ΑΘΕΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ
Ὅρκος εἶναι δήλωσις ἐγγυωμένη δι’ ἐπικλήσεως εἴτε θεότητος, εἴτε τιμωμένου προσώπου εἴτε ἀντικειμένου καί συνοδευομένη ὑπό τιμωρίας ἐν περιπτώσει ἀθετήσεώς της. Ὁ ὅρκος τοῦ Ἱπποκράτους εἶναι μία τοιαύτη δήλωσις, κατά τήν ὁποίαν ὁ ἰατρός ἐγγυᾶται «κατά δύναμιν καί κρίσιν»ὑποσχόμενος: (α) νά τιμᾷ«τόν διδάξαντα τήν τέχνην» ὡς ἴσον πρός τούς γονεῖς του καί νά «διδάξῃ τήν τέχνην ἄνευ μισθοῦ καί ξυγγραφῆς», ἤτοι ἄνευ ἀμοιβῆς καί συμφωνίας, (β) νά «διατηρήσῃ τήν τέχνην του καί τόν βίον του ἁγνῶς καί ὁσίως ἐπ’ ὠφελείῃ τῶν καμνόντων», (γ) νά μή δώσῃ φάρμακον θανάσιμον εἰς τόν αἰτοῦντα αὐτό, οὔτε νά συμβάλῃ εἰς τήν ἔκτρωσιν ἐγκύου, (δ) νά εἰσέρχεται εἰς τήν οἰκίαν τῶν καμνόντων ἐπ’ ὠφελείᾳ αὐτῶν, ἀπέχων «πάσης ἑκουσίας ἀδικίας, φθορᾶς καί ἀφροδισίων ἔργων», (ε) νά τηρήσῃ «ἄρρητα» ὅσα εἶδε καί ἤκουσε ὄχι μόνον κατά τήν ἄσκησιν τῆς τέχνης του ἀλλά καί ἐκτός αὐτῆς κατά τόν καθ’ ἡμέραν βίον του. 
 
Ἐν συνόψει ὁ ἰατρός ὀμνύει κατά σειράν προτεραιότητος ὅτι (α) θά τιμήσῃ τούς διδάξαντας καί διδαχθησομένους τήν τέχνην, ἤτοι τήν κοινωνίαν τῶν ἰατρῶν, (β) θά «διατηρήσῃ ἁγνῶς καί ὁσίως τόν βίον του καί τήν τέχνην» καί (γ) θά πράττῃ «ἐπ’ ὠφελείῃ καμνόντων κατά δύναμιν καί κρίσιν».
 
Ὁ ὅρκος τοῦ Ἱπποκράτους ἐθεσπίσθη κατά τόν 4ον π.Χ. αἰῶνα καίἀποτελεῖ τόν πρῶτον ἐπαγγελματικόν κώδικα δεοντολογίας. Ὅμως ἡ κοινή πείρα ὅλων ἡμῶν ἀποδεικνύει ὅτι τά ἐξ αὐτοῦ ἐκπορευόμενα καθήκοντα ἀθετοῦνται καθημερινῶς ὑπό τῶν συγχρόνων ἑλλήνων ἰατρῶν. Ἀρχῆς γενομένης ἐκ τῶν διδαξάντων ἡμῶν τήν ἰατρικήν διά τῶν ῥαδιουργιῶν αὐτῶν πρός κατάληψιν τῆς θέσεώς των, διά τῆς ἐκμεταλλεύσεως τῶν φοιτητῶν καί διά τῆς κακομεταχειρήσεως τῶν ἀσθενῶν, ἡ καταρράκωσις τοῦ Ὅρκου συνεχίζεται ἄνευ αἰδοῦς ὑπό πολλῶν ἐξ ἡμῶν ἀκολουθούντων τά βήματά των.  Οἱ διδαχθέντες τό ἦθος τοῦτο εἶναι γνωστοί τοῖς πᾶσι δεδομένης τῆς μικρᾶς κοινωνίας ἐντός τῆς ὁποίας διαβιοῦμεν. Εὐτυχῶς δι’ ἡμᾶς ἀποκαλύπτονται αὐτοβούλως. Τοῦτο συνέβη χθές, τήν 5ην Ὀκτωβρίου τοῦ 2022, κατά τήν συνέντευξιν τῶν ἐπί κεφαλῆς τῆς ὁμάδος τῆς «Ἰατρικῆς Ἀναγεννήσεως», οἱ ὁποῖοι ἐξέφρασαν τά κρύφια αἰσθήματά των κατά τῆς ἀπερχομένης Διοικήσεως τοῦ Ἰατρικοῦ Συλλόγου ἀποκαλέσαντες αὐτήν «ἀπόστημα». Ὁ λόγος των ἀναδύει τό ἦθος των. Ἡ δημοσία δυσφήμησις τῶν συναδέλφων των συνιστᾷ προφανῆ ἀθέτησιν τοῦ Ὅρκου καί κατά συνέπειαν πιθανή ἀξιόποινον πρᾶξιν.  Μή ἔχοντες συνείδησιν τῶν πράξεών των, εἶναι ἀμφίβολον ἐάν ἔχουν τήν δύναμιν και τήν διάθεσιν νά ζητήσουν δημοσίᾳ συγγνώμην διά τήν γενομένην προσβολήν τῶν μελῶν τῆς ἀπερχομένης Διοικήσεως. Καταχρώμενοι τῆς ἐλευθερίας, τῆςπαρεχομένης εἰς τούς πολίτας μιᾶς δημοκρατικῆς χώρας, ἔφεραν τά παράπονά των ὄχι ἐνώπιον τῆς Γενικῆς Συνελεύσεως τοῦ Συλλόγου πρός διάλογον, ἀλλα μονομερῶς ἐνώπιον τῶν δημοσιογράφων πρός διαπόμπευσιν τῶν συναδέλφων. Ἡ Ἱστορία διδάσκει ὅτι ἡ Δημοκρατία ὑπῆρξεν ἡ ὁδός πρός κατάκτησιν τῆς ἐξουσίας ὑπό τῶν δημαγωγῶν. Εἶναι φανερόν ὅτι οἱ διακηρύττοντες τήν «Ἰατρικήν Ἀναγέννησιν» δέν πρόκειται ν᾽ἀλλάξουν τόν ῥοῦν τῆς Ἱστορίας, ἀλλά διερωτῶμαι βάσει ποίων ἀρχῶν προτίθενται νά διοικήσουν τόν Σύλλογον καί νά συμβάλλουν εἰς τήν ἀναγέννησίν του.
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ν. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
 
Υ.Γ. Προκαλεῖ ἐντύπωσιν το γεγονός ὅτι εἰς την χαρακτηρισθεῖσαν ὡς «ἀπόστημα» ἀπερχομένην Διοίκησιν τοῦ Ἰατρικοῦ Συλλόγου Μαγνησίας συμμετέσχον δύο μέλη, μεταγραφέντα σήμερον εἰς τον συνδυασμόν τῆς «Ἰατρικῆς Ἀναγεννήσεως». Φαίνεται ὅτι ἡ θεραπεία τοῦ «ἀποστήματος» μετά τήν διάνοιξίν του καί τήν ἐλευθέρωσίν των, δέν ἦτο ἐπιτυχής.

Μήνυμα του Προέδρου.

Τελευταίο μήνυμα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

11/11/2022. Συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
 
Στις 10/11/2022 συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ του ΙΣΜ.
 
Πρόεδρος: Χρήστος Βενέτης
Αντιπρόεδρος : Αγγελική Γιοβάννη
Γενικός Γραμματέας : Ευάγγελος Βούλγαρης
Ταμίας: Φιλίτσα Γρηγορίου
Μέλη : Παύλος Μαλινδρέτος, Ευάγγελος Παππάς, Ευθύμιος Τσάμης, Σάββας Σάρκος, Χαράλαμπος Μάνδρος, Αντώνης Καρζής, Λιάνα Κεράνη.
 
Χαιρετίζουμε όλα τα μέλη μας, ευχαριστούμε το προηγούμενο ΔΣ και κοιτώντας στο μέλλον υποσχόμαστε να εργαστούμε για το καλό και την πρόοδο του Συλλόγου.
 
Θα είμαστε το στήριγμα σας σε κάθε προσπάθεια επαγγελματική, εκπαιδευτική, εξελικτική.
 
Θα είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, πρωτοπόροι και εξωστρεφείς με δράσεις ενημέρωσης της κοινωνίας σε θέματα υγείας.
 
Με τιμή
Ο πρόεδρος
Χρήστος Βενέτης

Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

Στατιστικά στοιχεία. Ο Σύλλογος με μια ματιά.
Εγγεγραμένοι
Άνδρες ιατροί
Γυναίκες ιατροί
Ενεργοί Ιατροί

Σε όλες τις συσκευές

Responcive Design:
Το νέο WEBsite είναι προσβάσιμο από όλες τις συσκευές. Μπορείτε να είστε on line με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας  από οπουδήποτε, μέσω του notebook, του tablet ή του SmartPhone σας.

Όλοι οι Ιατροί της Μαγνησίας

Αναζήτηση με ονοματεπώνυμο και ειδικότητα:
Βρείτε τους ιατρούς μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. Αναλυτικά οι διευθύνσεις των ιατρείων και τα τηλέφωνα επικοινωνίας, εύκολα και γρήγορα πάνω σε ηλεκτρονικούς χάρτες.

Πληροφόρηση

Όλες οι πληροφορίες που απορρέουν από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, έχουν οργανωθεί σε τομείς:
Αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου, Δελτία Τύπου, Ανακοινώσεις του Ι.Σ.ΜΑνακοινώσεις Π.Ι.Σ. και άλλων Συλλόγων, Συνέδρια και ιατρικά γεγονότα και θέσεις εργασίας.

Νέος Χείρων

Η ηλεκτρονική Εκκλησία του Δήμου:
Ο Νέος Χείρων είναι ο τόπος που θα συναντώνται τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και όχι μόνο.
Θα φιλοξενεί ιατρικά άρθρα, ανταλλαγές απόψεων και άρθρα μελών.

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης

Η πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. Χρειάζεται  η κινητοποίηση και βοήθεια όλων. Παρακολουθήστε τα νέα, τις δράσεις και τις ανάγκες του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης.

e-Πιστοποιητικά

Νέα υπηρεσία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, προς τα μέλη ιατρούς. Μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση των αιτήσεών σας και να παραλάβετε τα πιστοποιητικά / έγγραφα που έχετε αιτηθεί.

Start

e-Αιτήσεις

Μπορείτε να αιτηθείτε την ηλεκτρονική διεκπεραίωση όλων των εγγράφων / πιστοποιητικών που εκδίδει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας. Καταχωρήστε την αίτησή σας, προς τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και θα ικανοποιηθεί ηλεκτρονικά.

Start

e-Πληρωμές

Οι πληρωμές των συνδρομών σας υποστηρίζονται από τις υπηρεσίες πιστοποίησης κατόχου κάρτας Verified by Visa και MasterCard SecureCode των Οργανισμών Πληρωμών Visa και MasterCard αντίστοιχα, μέσω του ασφαλούς server πληρωμών της Τράπεζας Πειραιώς.

Start
Είστε μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας;
Επωφεληθείτε από τις νέες υπηρεσίες μας